Sıvı yağlar günlük yaşantıda büyük öneme sahip ürünler oluyor. Farklı markalar ile karşımıza çıkan bu yağlar yemeklere farklı oranlarda lezzet katabiliyor. Günümüzde birçok markayı ve fiyatı marketlerde görmem mümkün oluyor. Oldukça sağlıklı olan Ayçiçek yağı yanlış marka seçimi sonrasında sağlık yerine zarar verebilecek bir ürün olabiliyor. Bu yüzden dikkat edilmesi gerekiyor. Ayçiçek yağı seçilirken kaliteli ürünlerin tercih edilmesi ve yapay ürünlerden uzak durulması gerekiyor. Bu ise fiyat farklarından anlanabilecek bir noktadır. Çok düşük fiyatlı ürünlerde hile olması muhtemeldir. Normalden çok çok düşük fiyatlara satılan ürünlerden uzak durmak ve bunlar yerine daha kaliteli ürünleri tercih etmek faydalı olacaktır.
Genel anlam itibariyle Ayçiçek yağı Ayçiçek tohumlarından elde edilen bir sıvı yağ türüdür. Rengi oldukça berrak olan bu yağ türü birçok yemekte kullanılır. Yemeklere tat katar ve birçok insan tarafından tercih edilir. Bu yağın yağ oranına bakıldığında yüzde 40 ile 45 arasında değişen bir yağ oranı bulunmaktadır. Berrak yapısını esterleştirme işleminden dolayı almıştır. Belirli işlemler geçirmeden sofralara ulaşamayan bu yağ türü farklı fabrika aşamalarından geçer. Sadece tohumlardan değil bazı farklı karışımlardan da elde edilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta alınacak olan Ayçiçek yağının ne kalitede olacağıdır. Bu kaliteyi ise fabrika işlemleri sırasında özüne ne kadar bağlı kalabileceği göstermektedir.
Ayçiçek yağının üretimi birkaç farklı adımda tamamlanmaktadır. Genel anlamda bakıldığında 2 farklı aşama karşımıza çıkıyor. İlk başlanılan aşama presleme olarak göze çarpıyor. Presler ile yapılan işlemde gerekli yağın elde edilmesi sağlanıyor. Yüksek güçlü presler kullanılarak bu Ayçiçek tohumlarından ayçicek yağı elde ediliyor. Burada elde edilen ürün direk Ayçiçek yağı olmuyor. Yüzde 20 oranında yağ içeren bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Sonrasında solvent çıkartma işlemlerine geçiyor. Bu işlemler ile yağın kalitesi artırılıyor. Yüzde 40-45 düzeyine çıkarılan yağ paketleniyor. Sonrasında ise sofralar ulaşıyor. Solvent aracılığıyla işlem görmeyen yağların da satışı gerçekleşebiliyor. Bu ürünler diğerlerine göre daha düşük kalitede oluyor.
Ayçiçek yağının faydalarına bakıldığında ilk olarak göze E vitamini içermesi çarpıyor. E vitamini yoğunluğu sayesinde birçok farklı hastalıktan koruma sağlarken vücuda direnç veriyor. Ayrıca hiçbir besinsel kolesterol de bu yağın bünyesinde yer almıyor. Bunlar hep artı olarak karşılaşılan durumlardır. Buna ek olarak E vitamini sayesinde proteinleri koruyor. Proteinler ise vücudun yapıtaşını oluşturduğu için sağlıklı olmak kolaylaşıyor. Vücut hastalık gibi durumlarda bozulan bölgelere bu alınan E vitamini sayesinde çabuk müdahale ediyor ve iyileşme süreci kısa oluyor. Bu gibi sebeplerden dolayı Ayçiçek yağı tüketimi önem taşıyor. Kaliteli olanların tercih edilmesi ve yemeklerle mutlaka tüketilmesi gerekiyor.