Kulak çubuğu; her iki ucunda da özel pamuk yerleşkesi olan, çubuk formatında ve kulak içlerini temizleme amaçlı üretilmiş kişisel hijyen ürünüdür. 1920 tarihinde Leo Gerstenzang adlı bir kişi tarafından icadı gerçekleştirilmiştir.
Kulak üç ana bölümden oluşmaktadır. Dış kulak bölümü, işitmenin ilk yaşandığı bölümdür. Dış kulakta yer alan yağ bezeleri, deri dökümü ve kulak kiri oluşturur. Kulak kirleri ve kulak kılları, dışarıdan gelebilecek her türlü toz ve pisliğe karşı kulağı korumaktadır. Bu sebeple kulak iç bölgesini sık temizlemek doğru bir davranış değildir. Kulak özellikle dış kısmı temizlenmesi gereken bir organdır. Bu da kulak çubuğu ile yapılabilmektedir.
Kulak çubuğu birçok fayda sağlamaktadır. Bazıları şu şekildedir;
Kulak iç kısımları dikkat edilerek temizlenirse hijyen sağlanmış olur. Kulak çubuklarındaki pamukların minimal olması, ulaşılamayan ve parmakla alınamayan pisliklerin çıkarılmasını sağlar. Dış kulağın daha detaylı temizlenmesine yardımcı olur. Nemli kalan kulaklar zamanla bir takım kulak iltihaplarına yol açmaktadır. Kulak çubuğu, kulak neminin alınmasında yardımcı olmaktadır.
Kulak çubuğu banyo yaptıktan sonra kulak hafif nemli iken, kulağın çok içine sokulmadan ve bastırılmadan, dış kulak kısmı dahil olmak üzere temizleme işlemi yapılır. Kulak çubuğu özellikle dış kulak kısmını temizlemek üzere üretilmiştir. Kulak yoluna herhangi bir cisim sokularak temizleme yapılması çok sağlıklı bir işlem olmamaktadır.
Kulak çubuğu kullanımı oldukça dikkat gerektiren bir kişisel hijyen ürünüdür. Kulak içleri hassas bölgelerdir. Kulak çöpü ile kulak içi temizlemek yanlış uygulamalarda büyük sağlık problemlerine yol açabilir. Ulaşılmak istenilen amaç hijyenken yanlış uygulamalar neticesinde hiç beklenmedik kulak sağlığı problemleri ile karşılaşmak mümkündür. Bu sebeple kulak çubuğu ile kulak temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kulak deliğine fazla sokulan kulak çubuğu, kulakta bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple kulak temizliği yaparken kulak çubukları kulağın iç kısmına fazla sokulmamalıdır. Kulak çubuğu kulağa fazla sokulduğu takdirde var olan kir kulak yoluna daha fazla itilmiş olur. Bu yanlış uygulama zamanla işitme kayıplarına ve kulağın iç kısmının pislikle dolmasına sebebiyet verir. Kulak tıkanması ise kulak yolunun havasız kalması demektir. Bu durum kulak yolunda yeteri kadar sıvı kalmaması anlamına gelir. Sonuç itibariyle kulak iltihaplanması sağlık sorunu yaşanır ve kişi antibiyotik tedavisi gibi birçok tedavi görmek durumunda kalabilir. Kulak çubukları detaylı kulak temizliği için değil, kulağın özellikle dış kısmının temizliği için üretilmektedir. Kulak içi detaylı temizlik için doktora gidilmeli ve kulak yıkattırılmalıdır. Yanlış uygulanan her yöntem yeni bir sağlık sorunu yaşatacağı için dikkatli olunmasında fayda vardır. Kulak çubuğu doğru kullanıldığı takdirde görevini yerine getirmiş olur.