Bayan deodorant; vücut içerisinde ter bezlerinin ürettiği teri önlemek ve bakteri azlığı nedeniyle meydana gelen tüm vücut kokularını yok etmek için üretilmiş bir kişisel bakım ürünüdür. Çiçek, baharat, şekerli türlerde üretilen tüm kadınsı tarzdaki deodorantlara ise bayan deodorant denilmektedir. Bayan deodorant ilk olarak 1888 tarihinde bir Amerikalı tarafından icat edilmiştir. Deodorant ilk olarak bayanlar için üretilme ve reklamları yapılasa da 1930 yılından itibaren erkeklere de hitap etmeye başlamıştır. 1941 yılında başka bir sebeple üretilen aerosol kap sistemi, deodorantlara adapte edilmiş ve böylece bugünkü deodorant formatı olmuştur. Gün geçtikçe insanoğlunun deodorant ihtiyacına göre çeşitli türleri üretilmiş ve piyasaya sunulmuştur.
Seçilen kıyafetin rengine göre deodorantlar üretilmekte böylece deodorantın giysi üzerinde pudra izi bırakması engellenmektedir.
Tüm terlemeleri önler.
Vücutta oluşan kokuları engeller.
Rahat ve konforlu bir gün geçirilmesini sağlar.
Değişik kokularda üretilmesi ile vücuda hoş kokular yayar.
Bayan deodorant; pudralı, pudrasız olarak ikiye ayrılmaktadır. İçerisinde pudra olan deodorantlara pudralı deodorant denilmektedir. Daha çok yaz mevsiminde kullanılması tercih edilmektedir. Bu deodorant türünde pudranın işlevi; pudra tarafından terin emilmesi ve hoş kokular yayılmasıdır. Pudralı bayan deodorantı kullanılmadan önce çalkalanmalı ve ince bir tabaka halinde sıkılmalıdır. İyi sıkım gerçekleştirilmeyen pudralı deodorantlar beyaz renkte lekelere sebep olmaktadır. Pudrasız bayan deodorantı içerisinde pudra olmayan deodorantlardır. Bayan deodorantları erkek deodorantlarına göre daha çiçekli, baharatlı ve şekerli kokulardan oluşmaktadır.
Deodorantı doğru seçmenin yanı sıra deodorantı kullanmayı bilmek de bir o kadar önem taşımaktadır. Tüm deodorantlar kullanılmadan önce güzel bir şekilde sallanmalıdır. Deodorant sıkılacak bölgeye takriben 15 cm uzaklıktan deodorant sıkılmalıdır. Deodorantlar hiçbir zaman aşırı miktarda sıkılmamalıdır. Az yoğunlukta, ,ince bir tabaka halinde tatbik edilmelidir. Her bölge için yaklaşık iki adet fıs yeterli olacaktır. Deodorant kullanımında önce sürülmesi için üretilmiş stick veya roll-on ürünleri de kullanılabilir. Kıyafet giyilmeden önce deodorant sıkılmalı ve kurumadan da kıyafet giyilmemelidir.
Yumuşatıcı bazı yağlar bayan deodorant üretiminde kullanılmaktadır. Gliserin gibi kaygan bazı maddeler deodorant kullanımını kolaylaştırmaktadır. Alkol ise belirli bir oranda deodorantların içerisinde yer almaktadır. Deodorantlar üretilirken içerisine alkol konmasının sebebi; alkolün deodoranta çabuk kuruma özelliği vermesidir. İnsan vücudunda toplam 45 milyon ter bezi bulunmaktadır. Bu ter bezleri ise ter üretmekle görevlidir. Günlük hayatın koşturmasında terlememek imkansız bir hale gelmektedir. Bu noktada da devreye deodorantlar girer. Deodorantlar ise çeşitli kimyevi maddelerden üretilmektedir. Paraben maddesi kozmetik ürünlerin çoğunda bulunan bir maddedir. Birçok deodorant üretiminde de kullanılan bir maddedir. Alüminyum, reçete ile satışı yapılan deodorant çeşitlerinin içerisinde yer almaktadır. Ter oluşumunu engelleyen bir maddedir.