Fındık enerji uyarıcı özellikleriyle bilinir ve en popüler kuruyemiş türlerinden biridir. Yararlı yağları ve vitaminleri nedeniyle her yaştan insanın yemeyi sevdiği bir besindir. Fındığın en önemli özelliği gevrek kıvamı ve lezzetli tadıdır. Küçük boyutuna rağmen sağlıklı beslenmeye hemen besleyici fındıkları sepetinize eklemelisiniz.
Fındık ağaçları huş ailesine aittir ve ılıman bir iklime sahiptir. Fındık ağacı meyveleri çotanak adı verilen kozalarda yetişir. Fındık meyvesinin kabuğu sert ve kahverengidir. Kabuğun içinde fındık çekirdeği adı verilen bir tohum veya açık kahverengi bir zarla kaplı bir çekirdek bulunur. Fındıkların besin değeri yüksektir. 100 gram fındık yaklaşık 685 kcal enerji, 18 gram protein, 55 gram doymamış yağ, 6 gram doymuş yağ, 14 gram karbonhidrat ve 44 gram selüloz içermektedir. Fındık kolesterol içermez ve lif bakımından zengindir. Kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda E Vitamini ve Omega 3 bakımından da zengindir. Fındık, tüm dünyada ağırlıklı olarak çikolata sektöründe kullanılmaktadır. Aynı zamanda bisküvi, şekerleme, pasta ürünleri ve dondurma yapımında kullanılan kuru bir besindir. Fındıktan elde edilen yağ, sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.
Fındıklı meyvelerin birçok türü vardır. Bu çeşitliliğin sebebi, dikilen ağaçların ve fındığın tüketiciye ulaşmadan önce farklı süreçlerden geçmesidir. Yuvarlak fındık çeşitleri, tatlarına, boyutlarına, iç randımanlarına ve yağ oranlarına göre farklı özelliklere sahiptir. Yuvarlak bademli fındık, yassı bademli fındık ve Değirmendere fındık bulunmaktadır. Badem fındık çeşidinin şekli çok uzundur. Keskin fındıklar aynı zamanda acı fındıklar, keskin fındıklar ve ince fındıklar olarak ayrılır. Keskin fındıklar genellikle çok incedir ve kabuğu diğer fındıklar kadar sert değildir.
Fındık, işlendikten sonra tüketici türüne bağlı olarak kabuklu fındık, tuzlu fındık, çiğ fındık, kavrulmuş fındık, çifte kavrulmuş fındık, tuzlu kavrulmuş fındık, doğranmış fındık, pirinç fındığı, fındık, fındık tozudur. İşlenmemiş fındık yemek isteyenlerin tercih ettiği kabuklu fındık türüdür. Tuzlu kırma fındıklar, kabukları hafifçe açılmış, tuzla kavrulmuş fındıklardır. Kavrulmuş, tuzlu kavrulmuş ve çifte kavrulmuş fındıklar damak tadına göre farklı kavurma seviyelerinde hazırlanan fındık çeşitleridir. Kek ve tatlıları süslemek için en çok kıyılmış fındık, fındık ağları ve fındık tozu kullanılır. Beyazlatılmış taze fındığın öğütülmesi ile elde edilen fındık tozu, kek, dondurma, bisküvi ve bisküvi yapımında fındık aroması verebilir.
Satın aldığınız fındıkları uygun koşullarda saklamaya ve sağlıklı bir ortamda işlendiğine özen göstermelisiniz. Özellikle açık fındık alırken fındığın ıslak olmasına dikkat edin.
Kabuksuz fındık satın alırken, fındık kabuklarında küf izi olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Kabuklardaki lekeler veya küf, fındıkların eski olduğunu gösterir.
Eski fındığın tadı çok acıdır ve tüketilirse olumsuz etkileri olabilir.
Fındık fiyatını etkileyen en yaygın faktör o yıl fındık üretimidir. Hasatın düşük olduğu yıllarda fındık fiyatı artacak, yüksek hasat yıllarında düşecektir. Fındık fiyatını etkileyen bir diğer konu da fındığın tüketiciye ulaşmadan önce yaptığı işlemdir. Fındık unu, toz fındık, fındık ağları ve kıyılmış fındıklar, ek işlem gerektirdikleri için sıradan bütün fındıktan daha pahalıdır. Kabuklusuz fındıklar, kabuklu fındıklardan daha ucuzdur. Ayrıca organik fındıklar normal fındıktan daha pahalıdır.