Çocuklar için oyuncakları vazgeçilmezdir. Onlarla güzel vakit geçirirler, eğlenirler. Ebeveynlerin tarafından bakıldığında oyuncak oynamak bir vakit geçirme biçimi olsa da çocuklar tarafından çok daha karmaşık bir konudur. Oyuncaklar çocukların hayal gücüne destek veren ve onları yaşama hazırlayan parçalardır. Bir çocuk oyun oynarken yaşamı tecrübe eder. Böylelikle de farklı durumlarla nasıl başa çıkacağını öğrenir. Her bir oyuncağın kendine göre bir öğretici tarafı vardır. Bazı oyuncakların ise eğitim yükü diğerlerine göre daha falzadır. Bunlar ilk Lego ve bloklarım olarak tanımlanan yapı oyuncaklarıdır. Çocuklarına faydalı oyuncak alma telaşında olan aileler öncelikle bu oyuncaklara yönelirler. Uzmanlarda yapı oyuncaklarının çocukların gelişiminde faydalı olduğu konusunda aileler ile hem fikirler.
Çocuklar erken yaşlarda soyut ve somut arasındaki ilişkiyi kuramazlar. Bu tür oyuncaklar ise onların zihinlerindeki soyut nesneleri somut bir biçime dökmelerine olanak sağlar. Hayal güçleri gelişir. Geişen hayal gücüne paralel olarak da yaratıcılıkları beslenmiş olur. Kendi zihinlerinde olanı gerçeğe dökmeyi başaran çocukların kendini ifade etme şekilleri de gelişir. İlk Lego ve bloklarım bu nedenle çocukların temel oyuncakları arasında gösterilir. Oyun oynamak esastır. Ancak oynanacak oyunun da kendine özgü bir türü olmalıdır. Çocuklar hem eğlenirken hem de öğrenebilecekleri oyunlara yönlendirilirlerse gelişimleri açısından daha faydalı olur.
Diğer bütün oyuncaklar gibi ilk Lego ve bloklarım kategorisine giren oyuncaklar farklı modellere sahiptirler. Teknoloji, bilim, uzay, meslekler, araçlar, hayali kahramanlar gibi farklı temalarda oyuncaklara rastlamak mümkündür. Bu oyuncakların temalarına göre çocukların da kabiliyetleri gelişir. Tak çıkar tarzı olan bu oyuncaklarla yapılabilecekler sınırsızdır. Çocukların bu oyuncaklar ile oynarken yaşadığı gelişim sadece zihinsel değildir. Oyuncakların parçalarını birbirine takarken ve çıkartırken bir yandan da motor becerileri gelişir.
Renkler ise çocuklarda renk kavramının oturmasını kolaylaştırır. Farklı şekilleri içermelerinden dolayı da geometrik formlara karşı zihinde bir yatkınlık oluştururlar. Günümüzde ise bu oyuncaklar teknoloji ile birleşmiş, oyuncak üreticilerinin sitesinde farklı şemalara rastlanır hale gelmiştir. Bu da başlangıçta çocuklara yön veren bir durumdur. Böylece başlangıçta çocukların sıkılmalarının önüne geçilir.
Bu oyuncakların bir başka özelliği ise ailecek oynanabilmesidir. Çocukların yalnız başına vakit geçirmeleri kadar aileleri ile de paylaştıkları bir zaman dilimi olması duygusal bağlarının kurulması açısından gereklidir. Bu tarz oyuncaklar bütün ailenin başında oturup ortaya bir paylaşım çıkarabileceği oyuncaklardır. Yetişkin, genç, çocuk demeden birlikte eğlenmenin keyfine varılabilir. Çok sayıda parçanın bir arada sunulduğu bu oyuncaklarla yapılanlar tekrar sökülebildiği için arkası gelmeyen bir şekilde üretimi teşvik eder. Hem bütün ailenin, hem bir çok çocuğun hem de tek başına olarak oynanabilecek bu oyuncaklarla çocukların eğlenirken öğrenmesi mümkündür.