Ağda; pekmez ve limonlu şekerin kaynatılması ile elde edilen, istenmeyen tüylerin yok edilmesi amacı ile üretilen macunumsu maddedir. Tarihte ilk ağda, Milattan Önce 696 tarihinde Lidyalılar tarafından icat edilmiştir. Asıl amaç tüylerden kurtulmak değil, sahte para üretmek için icat olmuştur. Limon suyu, şeker ve su karıştırılarak hazırlanan madde ısıtılmış ve sahte para üretilirken birisinin bacağına dökülmüştür. Böylece tüylerden kurtulmanın da keşfi yapılmıştır.
Ağdanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bazı avantajları şu şekildedir;
Temiz ve hijyenik bir görüntü sağlar.
Kıl köklerini zayıflatma özelliği vardır.
Uzun kullanımda istenmeyen tüyleri azaltmaktadır.
Ağda uygulamasında üstteki ölü deriler de atılmış olur.
Ana maddesi çam olduğu için doğal bir üründür.
Batık gibi birçok sorunu çözmektedir.
Hem kadınlar hem de erkeklerde kullanılabilmektedir.
İki çeşit ağda bulunmaktadır; geleneksel klasik ağda ve sir ağda. Günümüzde kullanım zorluğu ve kalıcı olmama açısından klasik ağda artık tercih edilmemektedir. Sir ağda ise kullanımı yaygın bir ağdadır. Klasik geleneksel ağda kullanımında öncelikle ağda ısıtılmaktadır. İstenmeyen tüyler bu ağda ile alınmakta, soğuyan ve katı bir hale gelen ağda tekrar ısınma yoluyla işleme devam etmektedir. Sir ağda; çam reçinesinden üretilmiş ve ısıtılarak kullanılan akışkan bir ağdadır. Hem uzun süreli bir kullanım sağlamakta hem de zamanla istenmeyen tüyleri de azaltmaktadır. Bunun yanı sıra birçok markanın ağda bantları da bulunmaktadır. Yolculuklarda ve hızla hazırlanılması gereken zamanlarda başvurulabilecek inanılmaz bir pratik üründür. Ağda bantları her iki yüzeyinde de ağda tabakası olan iki kağıdın birleştirilmesi şeklinde üretilir. Çeşitli sayıda kağıtlar paket halinde satılmaktadır.
Geleneksel ağda, önce kabı ile bir su içindeki kapta ısıtılır. 10-15 dakika kadar kaynayan suda bekletilir ve hafif ılıması beklenir Ilıyan ağda parça şeklinde alınır ve istenmeyen tüylerin bulunduğu bölgede uygulanır. Dakikalar içerisinde soğuyan ve katılaşan ağdanın yerine tekrar kaptaki sıcak ağda alınarak yenilenir. Oldukça etkili ve zahmetli bir yöntem olan geleneksel ağda yapımı yerini daha yeni ağda çeşitlerine bırakmıştır. Sir ağda ise kullanımı en yaygın ağda çeşididir. Ağda işleminden önce ağda yapılacak bölge temizlenmelidir. Ağda yapılacak bölgeye eşit ve ince tabaka halinde ağda sürülür. Ağda bezi sürülen ağdanın üstüne yapıştırılır ve elle bastırılır. Kılların çıkış yönüne ters olacak şekilde bez hızla çekilir. Bu şekilde işlemler tekrarlanır ve pürüzsüz bir cilt elde edilmiş olur. Ağda sonrasında kalan ağda parçaları cilt üzerinden alınır. Sir ağda mendili ya da sir ağda temizleme yağı ileağda yapılan bölge temizlenir. Ağda bantları ise iki el arasında sürtünme şeklinde ısıtılır. Açılan her iki yapraktan biri bacağa yapıştırılıp bastırılır. Ağda kağıdı çekilir ve işlemler bu şekilde tekrarlanır.