Hijyenik ped; kadınların özel günlerde kullandıkları bir bakım ürünüdür. Hijyenik ped, tarihte ilk 10.yüzyılda Antik Yunan’da kullanılmıştır. Önce bez parçaları, yün, pamuk gibi materyaller kullanılmaktaydı. Savaş dönemlerinde ise ağaç posasından elde edilen pedler tek seferlik kullanım için hazırlanmaktaydı. 1888 tarihinde ilk hijyenik ped piyasaya sunuldu. Bu tarihten itibaren de birçok marka hijyenik ped üretmeye ve geliştirmeye başladı.
Hijyenik pedler birçok özellikte üretilmektedir. Bazı özellikleri şu şekildedir;
Hijyenik yapıda üretilir.
Pratik bir kullanım sağlar.
Kokulu seçenekleri de vardır.
İstenilen boyut ve uzunlukta pedler mevcuttur.
Üreticiler her ihtiyaç ve kişi yapısına göre hijyenik ped üretmektedirler. Gece pedi, normal ped, günlük ped, kanatlı ped, kanatsız ped, kokulu ped, ultra uzun ped, çift pamuklu ped, ultra korumalı ped gibi birçok çeşit ped üretilmekte ve bayanlara sunulmaktadır.
Hijyenik ped ürünlerini iç çamaşırına yerleştirmek, üretilen yeni pedlerle gayet kolay olmaktadır. Eller hijyenik bir hale getirildikten sonra pedin her iki kanadında olan kanatlar yapışkanlarından ayrılır. Ped iç çamaşırın ortasına yerleştirilir ve yapışkan yüzeyi çamaşır tarafına gelecek şekilde yapıştırılır. Kanatlar çamaşırın kenarlarına doğru kıvrılır ve yapıştırılır. Gün içerisinde bu işlemi 3-4 kere tekrarlamak gerekmektedir. Daha yoğun olan günlerde ise bu işlemler daha sık tekrarlanmalıdır. Yoğunluk durumuna göre emici özelliği daha fazla olan pedler tercih edilebilir. Perioyodun son günlerinde, yoğunluk azaldığında ince günlük pedler kullanılabilir. Gece ise yatay bir şekilde alınan yatma pozisyonundan dolayı kanama yatağa veya kıyafete geçebilmektedir. Bu sebeple özel gece pedleri üretilmektedir. Daha uzun boyutta ve daha iyi bir koruma sağlayan gece pedleri, bu dönemde rahatlıkla kullanılabilecek ped çeşitlerindendir. Normal pedler ise, yoğunluğu normal olan bayanların tercih edebilecekleri ped çeşitlerindendir. Çift pamuklu ped ise çok yoğun bir dönem yaşayan bayanların kullanması için üretilmiştir.
Hijyenik pedler kullanılan yer itibariyle oldukça önemli ve sağlıklı malzemelerden üretilmiş olması gerekmektedir. Naylon oranı fazla olan hijyenik pedler; rahim ağzı kanseri, yumurtalık ve meme kanseri, endometriozis, hormon bozuklukları, kısırlık, enfeksiyon gibi birçok tehlikeli hastalığa sebep olabilmektedir. Hijyenik ped alırken ürünün organik koton olması gerekmektedir. Rayon, viscon gibi zararlı maddeler asla hijyenik ped üretilirken kullanılmamalı, bu tür hijyenik pedleri bayanlar tercih etmemelidir. Sentetik oranı yüksek hijyenik pedler birçok tehlikeli kadın hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Hijyenik pedler kadar kullanılan iç çamaşırları da ped kullanımında önem taşır. Kullanılan iç çamaşırı asla sıkı bir yapıda olmamalıdır. Bu tür ilk çamaşırlar ped de takıldığında bölgeyi sıkar ve istenmeyen hastalıklara davetiye çıkarır.