Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok makinelerin hayatımızı kolaylaştırdığı veya eğlendirdiği aletlerden birisidir. Bunlardan birisi de hoparlördür. Bunları çoğunlukla müzik dinlemek eğlenmek için kullanılır. Özellikle gençler müzik dinlemek için sıklıkla kullanırlar. Bazen de bunu abartarak sesini sonuna kadar açarlar. Hoparlör kullanırken çevreye rahatsızlık vermeden dinlenmesi gerekir. Büyük veya küçük hoparlör çeşitleri bulunur. Örneğin düğün salonlarında veya konuşma yapmak için kullanılan hoparlörler oldukça büyüktür. Telefonlarda, radyolarda, arabalarda, müzik çalarlarında kullanılan hoparlörler küçük veya orta ölçeklidir.
Hoparlör, elektrik frekanslarını ses frekanslarına dönüştüren ve istediğimiz yükseklikte sesi elde etmemize yarayan araçlardır. Günlük hayatımızda duyduğumuz seslerin çoğu hoparlör sistemiyle iletilmektedir. Araçlardaki dinlediğimiz müziklerde hoparlör sayesindedir. Ses yüksekliğini istediğimiz desibele kadar yükseltebiliriz. Teknolojinin gelişmesiyle daha kullanışlı ve yüksek ses kalitesine sahip hoparlör üretilmiştir. Çalışma düzeneklerine göre hoparlörler, magnetostatik, elektrostatik, elektrodinamik, elektromagnetik olmak üzere dört çeşittir.
Hoparlör, büyüklü ve küçüklü olmak üzere hayatımızın birçok alanında kullanılmaktadır. Konser salonlarında, düğün salonlarında, cep telefonlarında, araçlarda, okullarda, belediyelerde, camilerde ve birçok alanlarda hoparlör kullanılmaktadır. Yüksek sesle müzik dinlemen kulak sağlığına zarar verebilir. Bunun için müzik dinlerken hoparlör sesini ana göre ayarlanması gerekir. Ses frekanslarının istediğimiz yükseklikte sesi duymamıza yarayan sistemlerdir. Daha net ve güçlü bir ses için kaliteli bir hoparlör kullanılmalıdır. Kullanım amaçlarına göre ve alanın büyüklüğüne göre hoparlör seçimi yapılmalıdır. Müzik ruhun gıdası olduğu için müzik dinlerken insanlar rahatlarlar huzur bulurlar. Ruhunuz rahatlatan bir müzik dinlemenizi sağlıyorsa doğru hoparlörü bulmuşsunuz demektir. Hoparlör sadece müzik dinlemek için değil konuşma veya duyuru yapmak, arabası ile seyyar satıcıların sesini duyurmak, seçim dönemlerinde reklamlarını yapmak içinde kullanılırlar.
Araçlarda kullanılan hoparlörler hem sürücüye hem de yanındaki insanlara müzik eşliğinde keyifli yolculuk etmesini sağlar. Her aracın kendisine uygun hoparlör çeşitleri bulunur. Arabalarda önde iki arkada iki olmak üzere 4 tane hoparlör bulunur. Önde bulunanlar kapının yakınında ayaklara yakın olan bölgededir. Arkadaki ise arka camın ve bagaj arasında kalan bölgede bulunur. Bu sayede hem önde hem de arkada oturan insanların müziğin keyfini çıkarmasını sağlar. Arkadaki hoparlörler biraz daha büyüktür. Araçlardaki ön ve arka hoparlör özellikleri şöyledir. Maksimum gücü 180 wattır, mıknatıs özelliği 8 oz'dir, bir aliminyum ses sargısından oluşmaktadır, empedansı 4 ohm' dir, hassasiyet 90 desibeldir, frekans tepkisi 35-22000 hz' dir. 6x9 inç 17cm 4 yollu hoparlörün özellikleri şunlardır: maksimum güç 700 watt, mıknatıs 100x60x15, hassasiyet 88 desibeldir. İmpedans 3.2 ohm, frekans cevabın45hz-20000 hz'dir. 12 inç 30 cm hoparlörün özellikleri, frekans 30-1500 khz, hassasiyet 88 desibeldir, maksimum güç 600 watt, ses sargısı 50mm ASV'dir.