Teknoloji hayatımıza pek çok yeniliği birden getirdi. Bu yenilikler arasında ütülerin yeri oldukça fazla görünüyor. Markalar her geçen gün yeni bir model üretip bir önceki özelliklerin daha ileri olanaklarını piyasaya sürüyor. Kömürlü ütüden bu yana teknolojik gelişmeler ile pek çok şey değişime uğradı. Ütülerin kullanım olanakları daha profesyonelleşti. Böylece hem ütülerin kullanım alanları genişledi hem de özellik olarak daha kolaylaşan bir teknik yapıya sahip oldu. İlk ütü standart özelliklere sahip iken şimdi kullanım olanakları bakımından buharlı, ısı ayarlı, kırışık açabilme özelliği gibi pek çok alternatif özellik ile donatıldı. Bu nedenle ütü yaparken hem zamandan kazanılıyor hem de daha profesyonel ütülüme olanaklarına sahip olunuyor.
Ütü alırken pek çok özelliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Ancak bir ütüde en önemsenecek konuların başında buhar gücü geliyor. Bir ütünün buhar gücü ne kadar etkili ise kırışıklıkları yok etmek için o derece başarı sağlanıyor. Ütünün taban kayganlığı ise bir diğer önemli konulardan biri olarak ifade edilebilir. Ütü yaparken özellikle zor ütülenen kumaş bölümlerine ütünün rahatça girebilmesi de bir diğer önemli detaylardan birisi. Ütüler özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. Bu durum nasıl bir ütü tercih edilmesi gerektiği ile de doğru orantılıdır. Ütülerin özellikleri de küçüklük ve büyüklük oranlarına göre de değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin daha küçük ütü almak isteyen biri için daha az özellik yeterli olabiliyor. Cep ütüler olarak adlandırılan seyahat ederken kullanılan ütüler de son derece ekonomik olsa da bu ürünler ile daha az ütü yapıldığı gözden kaçırılmaması gereken bir konudur.Bu nedenle bu tarz ütüler ile fazla giysi ütülenemiyeceğini bilmek gerekiyor.
Ütü çeşitleri özelliklerine göre değişiyor. Seramik tabanlı ütüler giysilerin ütülenmesi aşamasında oldukça kolaylık sağlayan konuların arasında yer alıyor. Yine taban özelliğine göre ütü seçimi yapılabiliyor. Bir diğer ütü türü ise kazan özelliği olan ürünlerdir. Kazanlı ütüle daha sık ütü yapılan yerler için uygun olarak görülüyor. Daha fazla ütü yapabilme kapasitesi olan bu ütüler de daha profesyonel ütü yapma özelliği bulunuyor. Daha hızlı ütüleme, daha çabuk kırışıklık açma gibi kolaylıkları diğer önemli detayları arasında yer alıyor. Paslanmaz çelik tabanlı ütülerde de ısının dağıtım oranı oldukça kaliteli oluyor. Böylece ütüsü yapılan giysilerde eşit bir ısı dağılımı oluyor. Yapışmaz teflon buharlı ütüler de giysilerin yanma ya da ütünün giysiye yapışma sorunu ortadan kalkıyor.
Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi ütülerde oldukça dikkatli kullanılması gereken cihazların arasında yer alıyor. Prizde unutulan ütü ev ortamında yangın ya da daha farklı kazalara sebebiyet verebiliyor. Artık son teknolojik ürünlerde kendinden kapanma özelliği bulunsa da yine piyasada bu özellikte olmayan ürünlerin kullanımı da söz konusu olduğu için ütü kullanımına oldukça dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kıyafetin türüne göre ütü ayarı konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Kıyafetlerde yapışma ve yanma olaylarını yaşamamak için ısı ayarı konusunda oldukça dikkatli olmak gerekiyor.